Androloji nedir?
Erkek cinsel organlarının (penis, testis, meni kanalları) hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır
Erektil Disfonksiyon nedir?
Erektil disfonksiyon halk arasında serltleşme bozukluğu veya iktidarsızlık olarak bilinmektedir. Tıbbi tanımı penisin cinsel birlikteliği sağlayacak sertliği elde edememesi veya cinsel ilişkiyi tamamlayacak kadar süre devam ettirememesi şeklindedir.
Erektil disfonksiyon yaşlı erkeklerin hastalığı mıdır sıklığı nedir?
Erektil disfonksiyon (ED), sadece yaşlı erkeklerde görülen bir durum değildir, ancak yaşla birlikte görülme sıklığı artabilir. Erektil disfonksiyon, penis ereksiyonunun sürdürülememesi veya sağlanamaması durumudur ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında psikolojik, fiziksel ve hormonal sebepler bulunmaktadır.
Yaşlı erkeklerde erektil disfonksiyon daha yaygın olsa da, genç erkekler de bu durumu deneyimleyebilir. Özellikle psikolojik faktörler, stres, anksiyete, depresyon, yaşam tarzı faktörleri (sigara, alkol, obezite gibi) ve bazı sağlık problemleri (diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, hormon dengesizlikleri) gençlerde de erektil disfonksiyona neden olabilir.
Kısacası, erektil disfonksiyon yalnızca yaşlı erkeklere özgü bir hastalık değildir, ancak yaşlanma ile birlikte bu durum daha sık görülür.
Sertleşme nasıl oluşur?
Sertleşme beyinin kontrolünde sinirler aracılığı ile gerçekleşen damarların genişlemesiyle gerçekleşen bir işlevdir. Beyinin kontrolü altında bir işlemdir ama uzuvların hareketi gibi tamamen şahsın kontrolü altında değildir. Sertleşmenin kontrolünü sağlayan beyindeki merkezler nispeten otonom yani özerk sayılır. Bazen iradenin dışında aktive olurken bazen de iradenin isteğine rağmen pasif kalabilmektedir.
Penis içinde dışı bir aşamaya kadar esneyebilen kalın bir zarla (tunica albuginea) çevrili iki silindir şeklinde organ bulun (corpus cavernosum) Bu silindirlerin içi süngerimsi bir doku ile kaplıdır. Cinsel uyarı olduğunda penise gelen atar damarlarda genişleme olur ve süngerimsi dokuya gelen kan hacmi artar. Silindir hem enine hem boyuna doğru büyümeye başlar. Silindirlerin çevresindeki zarın esneme kapasitesi sona erdiğinde hemen altında yer alan toplar damarlar kan ile dolup şişen süngerimsi doku ile arasında sıkışarak geriye doğru kan akımını hemen hemen durdurur ve sertleşmiş olan penis ilişki sonuna kadar bu şekilde sert kalır.
Sertleşme niye bozulur?
Sertleşmede görev alan üç birim vardır: 1. Beyindeki merkez (medial preoptik bölge) 2. Penis sinirleri 3. Penis damarları. Bu birimlerden herhangi birindeki problem sertleşme bozukluğuna yol açabilir. En sık karşılaşılan problem damar kaynaklı olandır.
Penise kan taşıyan atar damarlarda daralma ve/veya süngerimsi dokunun yeterince kan çekip genişleyememesi sonuç olarak toplardamarların sıkışıp kanı peniste hapsedememesi sonucu sertleşme bozulur.
Penis damarlarında ne gibi değişiklikler sertleşmeyi bozar?
İlerleyen yaş, yüksek tansiyon ve artmış kolesterol nasıl kalbi besleyen damarlarda daralmaya (ateroskleroz) yol açıyorsa aynı şekilde penis atardamarlarında da benzer şartlar altında daralma olur. Hatta penisin atardamarları kalp damarlarından çok daha ince olduğundan, damar hastalığına meyilli hastalarda kalp damarlarından yıllar önce sertleşme bozukluğu baş gösterir. Yani sertleşme bozukluğu eğer sağlığa dikkat edilmezse kalp krizinin habercisidir denilebilir. Damar sertliği penise gelen kan akımını damarı daraltarak azalttığı gibi henüz damarda anlamlı daralma yapmadan damar hücrelerinin fonksiyonlarını bozar. Penis içindeki süngerimsi doku da atardamarla aynı özelliklere sahiptir. Sünger içindeki kanın biriktiği havuzcukların şekli dışında hücresel yapısı ve tabakalarının atardamardan farkı yoktur. Damar sertliği başlangıç evresinde henüz damarda daralma yokken; bu havuzcukların istirahat halindeki hacimlerinde bir azalma olmasa da genişleyebilme kapasitesini azaltarak sertleşme şiddetini ve süresini azaltır.
Kalp damarlarında daralmaya yol açan tüm hastalıklar penis damarlarında da daralma yapabilir. Yani yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği zamanla penis damarlarında daralma, penis içinde yer alan corpus cavernosum adını verdiğimiz damar havuzcuklarından oluşan süngerimsi silindirlerin genişleme kapasitesinde azalmaya yol açabilirler.